.

.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

...και έτσι

Κεράσι γλυκό



Υλικά

•   900 γραμ. πετροκέρασα καθαρισμένα
•   450 γραμ. κεράσια (σκούρα) καθαρισμένα
•   1κιλό ζάχαρη
•   1φλυτζ. Καφέ νερό
•   2 βανίλιες
•   χυμό από 4 λεμόνια

Εκτέλεση
Διαλέγουμε κεράσια σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα.
Τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και το χυμό από 3 λεμόνια, για 2 ώρες να σφίξουν.
Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, με μπόλικο νερό.
Με το ειδικό εργαλείο, (ή με την ανάποδη ενός τσιμπιδιού για τα μαλλιά),  αφαιρούμε τα κουκούτσια, πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψουμε τους χυμούς και τα κουκούτσια.
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το 1 φλ. του καφέ νερό και το φυλάμε (το νερό), για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό. 
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις και ρίχνουμε το νερό από τα κουκούτσια.
Τ᾿ αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια τους χυμούς τους.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσει.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, (γιατί φουσκώνει πολύ) και με μια τρυπητή κουτάλα, ξαφρίζουμε τους αφρούς από την επιφάνεια.
Σιγοβράζουμε για 15΄, κι έπειτα αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 - 8 ώρες.
Στη συνέχεια, ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας μέσα τις βανίλιες και το χυμό από ένα λεμόνι, για 10΄ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα

Γλυκό Πορτοκάλι



Υλικά
8 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Ξύνω εξωτερικά τα πορτοκάλια και τα βάζω σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει εντελώς.
Τα βάζω στην φωτιά και όταν κοχλάσει το νερό τα βράζω για 30 min.
Τα βγάζω και αλλάζω το νερό 3-4 φορές σε διάρκεια 2,5-3 ωρών.
Όταν πετάξω το τελευταίο νερό κόβω το κάθε πορτοκάλι σε 6 ή 8 κομμάτια.
Βράζω την ζάχαρη με το νερό για 5 min και το ξαφρίζω. Έπειτα ρίχνω μέσα τα πορτοκάλια και βράζω για 30 min.

Τα αφήνω ως την επόμενη μέρα και τα ξαναβράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Γλυκό Κυδώνι


Υλικά

•     1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
•     750 γραμ. ζάχαρη
•     1½  ποτήρι νερό
•     φλυτζ. Τσαγιού αμύγδαλα
•     1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 2 βανίλιες
•      1½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε ένα - ένα τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά, καθαρίζουμε την φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια, αν τα θέλουμε έτσι.
Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε νερό, με το χυμό του ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που θα βγάλει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθούν τα κυδώνια, για 24 ώρες. 
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει»τοσιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή την βανίλια, τ᾿ αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

Γλυκό Καρπούζι


Υλικά
17 - 18 τετράγωνα κομμάτια χοντρό καθαρισμένο φύλλο καρπουζιού
3 - 4 κουταλιές ασβεστόσκονη
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
βανίλια
χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Καθαρίζετε και κόβετε τα φύλλα του καρπουζιού σε τετράγωνα κομμάτια.
Τα ρίχνετε σε λεκάνη στην οποία έχετε βάλει το νερό με την ασβεστόσκονη και τα αφήνετε για 2 ώρες ενώ κατά διαστήματα τα ανακινείτε.
Τα βγάζετε, τα πλένετε πολύ καλά και τα βάζετε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Αφού μαλακώσουν (όχι να λιώσουν) τα βάζετε σε κρύο νερό μαζί με το χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνετε για 15 λεπτά.
Βάζετε σε άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα 2 ποτήρια νερό και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του καρπουζιού μαζί με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και τα βάζετε σε δυνατή φωτιά.
Αφού κοχλάσουν για 1 λεπτό τα κατεβάζετε και τα αφήνετε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε βανίλια και τα βράζετε. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν "δέσει" το σιρόπι.
Αφού κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου